Tågsockor till nydöpta i Katarina och Henrik

År 2016 fyller Marthorna i Katarinaförsamlingen hundra år och de firar jubileet med att sticka sockor åt alla småttingar som döps i församlingen under 2015–16. Dopprästen överlämnar sockorna till den nya församlingsmedlemmen. På årsnivå brukar ungefär 150 barn döpas i Katarinaförsamlingen.

Berättelsen bakom de så kallade tågsockorna som sitter bra på växande småfötter är rörande:

"Under vinterkriget var en mamma med sin lilla bebis på väg till Vasa, men färden avbröts eftersom bombardemang hade förstört en del av spåret. En pensionerad handarbetslärare tyckte synd om den lilla som var ute och reste med bara fötter. Hon repade upp stickningen på sin egen kofta och stickade ett par små sockor åt barnet medan spåravsnittet reparerades. Det är sådana tågsockor vi har stickat tillsammans, berättar Mervi Koho, ordförande för Katarinaförsamlingens Marthor.

Marthorna i Katarinaförsamling har stickat tågsockor till de nydöpta.

Sockverkstad i Henriksförsamlingen

Tågsockor stickar man också i Henriksförsamlingen, i en sockverkstad för volontärer. Sockverkstaden har funnits i församlingen sedan år 2014. Gruppen samlas en gång i månaden för att se över vad som har stickats och för att sticka tillsammans. Ett stort antal sockor behövs, för även i Henriksförsamlingen döps många barn: i genomsnitt 130 per år.

Svenska anvisningar för hur man stickar tågsockor finns bland annat här. Du behöver 50 g garn och strumpstickor i storlek 2½ för att sticka tågsockor.