Lucia-andakt

on 13.12 kl. 17.30

Lucia-andakt med Åbos Lucia

Wikstedt, Lempa. ÅSFs barnkör (dir Frank Berger) medverkar.

I samarbete med Folkhälsan.

Lucia-dagens stämningsfulla frid

Den musikfyllda Lucia-andakten lockar hundratals vänner av Lucia-traditionen att komma till Åbo domkyrka. Årets Åbo-Lucia 2017 Jessica Lindholm med följe välsignas till sin uppgift under andakten onsdag 13.12 kl. 17.30 – ca 18.00. Det går också att följa andakten via virtualkyrkans stream-sändning på nätet. På adressen www.virtuaalikirkko.fi kan du vara med i realtid eller titta senare via arkivet.

Genast efter andakten startar Lucia-kortegen med häst och kärra från domkyrkan till Hansatorget. Där är det program för hela familjen med bl.a. dans och juldoftande pyssel, höjdpunkten blir kl. 19 då Lucia-följet uppträder. Välkommen med i Lucia-kortegen, ta gärna med egen tomteluva, en lykta eller något annat juligt.

Det första omnämnandet om luciafirandet i Norden är från 1746 i Västgötaland i Sverige. I Åboregionen inleddes traditionen på 1950-talet i Pargas. Åbos Lucia har officiellt valts på uppdrag av Folkhälsan 1979, men före detta fick Katedralskolans lucia fungera som en inofficiell ”lucia för staden” vid olika evenemang. Nuförtiden firas luciadagen förutom som en del av de svenskspråkigas jultraditioner även av finskspråkiga. Dagen firas särskilt i skolor och daghem.

Lucia-andakten i domkyrkan är svenskspråkig, programmet på Hansa-torget är tvåspråkigt.

Luca-dagens program arrangeras som ett samarbete mellan Folkhälsan, Åbo fritidssektor, Åbo svenska församling och yrkeshögskolan Novia.

lö 20.1 kl. 18.00

Mässa i mångfaldens tid

Mässa i mångfaldens tid har tillkommit som ett beställningsverk för att uppmärksamma att det gått 500 år sedan reformationen.
sö 21.1 kl. 11.00 -12.00

Gudstjänstgruppens möte

Planering av söndagens högmässa i sakristian

Högmässa