Medeltida Åbo i Domkyrkan 30.6-3.7.2016

Känn den äkta medeltiden i den stämningsfulla katedralen!

Den år 1300 till domkyrka vigda katedralens skymningsljusa stämning, utstrålande andakt, mäktiga former och unika detaljer för besökaren in på en djupdykning långt bakåt i tiden. Katedralens medeltida valv har bevittnat livet i över 700 års tid.

Bekanta dig med den medeltida katedralen tillsammans med kyrkobetjänten Maria Eriksdotter. Njut av sångens och gamla instruments mjuka klang.

Finn medeltiden i det unika museet på läktaren. Berättelsen om Ejbykalken och patenen som är utställda där härstammar direkt från år 1509 då dansken Otte Rud med sina trupper gjorde ett plundringståg till Åbo... Upplev stämningen i valvkaféet. Stilla dig vid tideböner där historien förenar sig med denna dag. Avslut det händelserika veckoslutet festligt med vespern.

Domkyrkan och Domkyrkomuseet har öppet dagligen kl. 9.00-18.00

• Fritt inträde till museet på katedralens södra läktare under Medeltidsmarknaden.
  • Observera, att rundvandring i katedralen inte är tillåtet under vigslar och andra kyrkliga event på sommarlördagar.

Domcafé är öppet under medeltidsmarknaden

• torsdag-fredag kl. 11.00-20.00
  • lördag-söndag kl 11.00-18.00

Katedralens medeltid

Kyrkobetjänten Maria Eriksdotter guidar i den medeltida katedralen på turer om ungefär en timme. En del av turerna är avsedda speciellt för familjer och under dem berättas också om medeltida barns liv.

Smartphone som guide!

Du kan även bekanta dig med Domkyrkan med hjälp av smartphone. Med hjälp av QR-koder som befinner sig på olika håll i katedralen kan man öppna guidningar som hjälper en att bekanta sig med Åbo domkyrkas historia och olika kapell samt medeltida gravar och begravningskultur. Guidning är även tillgänglig under adressen citynomadi.fi

Torsdag 30.6.

kl. 12.00       Nattvardsfirande I Borgmästarkoret (på finska)

kl. 13.00       Katedralens medeltid för barnen –guidad rundvandring (på finska)

kl. 15.00       Katedralens medeltid – guidad rundvandring (på finska)

kl 19.00        La Mandragola. Medeltida sång- och instrumentalensemble med Mats Lillhannus, sång, Juhani Listo sink och naturtrumpet, Jarmo Korhonen, dulcian, Pilvi Listo-Tervaportti,continuo-instrument. Inträde 10€.

Fredag 1.7.

kl. 12.00       Ad Sextam – middagsbön i Borgmästarkoret (på finska)

kl. 13.00       Katedralens medeltid för barnen – guidad rundvandring (på finska)

kl. 15.00       Katedralens medeltid –guidad rundvandring (på finska)