S:t Marie kyrka

Magnus Tavasts gata 2 , 20380 Åbo
040 341 7140

S:t Marie kyrka

S:t Marie kyrka stod klar på 1300-talet och är en av vårt lands äldsta medeltida stenkyrkor. Kyrkans kalkmålningar från 1400-talet är kulturhistoriskt betydelsefulla. De tar upp metaforiska och magiska teman som gör dem sällsynta i vår kyrkokonst. En träskulptur av den korsfäste Kristus från 1300-talet och altarskåpet av en lybsk mästare är de mest värdefulla föremålen i kyrkan.

Öppettider och bokning

S:t Marie kyrka är en Vägkyrka och öppen må-fre om somrarna. Vid övriga tider på året är kyrkan öppen i samband med evenemang och enligt överenskommelse. Man kan boka lokaliteterna genom att kontakta S:t Marie församlings församlingssekreterare på numret 040 341 7233.

S:t Marie kyrka som festplats

S:t Marie kyrka rymmer 450 personer. För familjefester, begravningar eller möten kan man boka rum i S:t Marie prästgård intill kyrkan eller i prästgårdens stall eller tvättstuga.

För dopfester får församlingens medlemmar gratis använda ett utrymme i tre timmars tid. Ett undantag är den populära festlokalen i S:t Marie prästgård; för den uppbärs en avgift även i samband med dopfester.

I församlingshusen finns tillgång till kök och kärl. I köket kan man värma eller tillreda det man vill servera eller så kan köket utnyttjas av en cateringfirma. Husmor i S:t Marie prästgård är Siru Rantala, tfn 040 341 7470.

Parkeringsplatser

S:t Marie kyrka har en egen stor parkeringsplats. Man kan också ta sig till kyrkan med kollektivtrafik. Uppgifter om rutter och tidtabeller finns på Åbo stads kollektivtrafiksajt (länken leder till en annan webbplats).

Tillgänglighet

  • Kyrkan är tillgänglig för personer med rörelsehinder.
  • Kyrkan är tillgänglig för blinda.
  • I kyrkan finns en induktionsslinga för personer med nedsatt hörsel.
Hörselslinga
Parkering
Handikapp