många brinnande ljus i röda skålar

Advents- och jultiden i Åbo svenska församling

Välkommen med att fira advents- och jultiden med oss! På denna sida hittar du information om vad som är på gång i Åbo svenska församling under advents- och jultiden.

Det som är på gång i de finska församlingarna i Åbo och S:t Karins hittar du via länken lite längre ner på denna sida.

Välsignad juletid

Nu tändas tusen juleljus
på jordens mörka rund, 
och tusen, tusen stråla ock
på himlens djupblå grund.

Ty över stad och land ikväll,
går julens glada bud
att född är Herren Jesus Krist,
Vår frälsare och Gud

Jag nynnar på psalmen jag hörde i gårkvällens andakt och värmer min julmat. Från stormarketen handlade jag morotslåda och några skivor julskinka, en ask färdig rosoll och tre skivor gravad lax. Laxen i betjäningsdisken är riktigt god, det märks att den som gravat fisken kan sin sak. I marketen var det en hel del människor på matuppköp igår, en del handlade mycket, andra mindre. De flesta såg ut att följa sin inköpslista för att inte glömma något, andra plockade godsaker på måfå. Efter maten skall jag smaka på pepparkakorna jag fick av en vän när han ringde på och hämtade dem och en hyacint för ett par dagar sedan. Vi ses inte så ofta och jag blev så glad över hälsningen, jag sänder honom en varm tanke där han är på sitt jobb som vakt ikväll och inatt. 

Från radion hör jag julbönen från Borgå domkyrka, det är ny biskop i år, får se vad han har att säga om julen… Det är många som arbetar ikväll, biskopen och många präster och kantorer, sjukskötare och läkare, poliser, brandmän, vakter och många fler. Jag får vara hemma i min lilla lägenhet och njuta av julmaten. Jag minns jular då barnen var små. Vi bakade pepparkakor och jag försökte städa och pynta så gott det nu gick med två livliga barn. Båda två är utflugna sen länge, den ena bor långt borta och firar jul med sin fru, den andra jobbar på barnhem och vill vara med de barn som inte kan besöka sina familjer på julafton.  Jag är glad att mina vuxna barn har det bra, kanske vi rings ikväll ännu eller kanske i morgon.

Jag tänker på Jesusbarnet i krubban, på ett litet barn som gjorde så stor skillnad. Ett barn som med sitt liv visade att var och en av oss är viktig och behövs. Jag är så glad för mitt hem, ljusstaken på bordet som lyser upp i skymningen, hyacinten som doftar så gott, julmaten som väcker minnen av julmiddagar jag firat och människor som är eller varit viktiga för mig. Nu skall jag äta färdigt och sen värma glöggen. Vad gott det skall bli med pepparkakorna till när jag slår mig ner i min länsstol med mitt korsord. Jag önskar alla får en lika fridfull julhelg, och önskar att också du kan njuta av julens glädjebuskap. 

Du stjärna över Betlehem,
o, låt ditt milda ljus
få lysa in med hopp och frid
i varje hem och hus.

I varje hjärta, armt och mörkt,
sänd du en stråle blid,
en stråle av Guds kärleks ljus
i signad juletid.
 

YouTube-video

Tag kontakt

kyrkoherde
Åbo svenska församling
Auragatan 18
20100 ÅBO
församlings- och informationssekreterare
Åbo svenska församling
Auragatan 18
20100 ÅBO