Skapelsevänlighet

Vi har börjat plastsortera både hemma och på jobbet. Jag visste inte att så stor del av våra sopor är plast! Nästa steg blir att minska mängden plast som vi konsumerar.

När människor skriver i sociala medier om de val de gör i sina vardagsliv för att leva mera skapelsevänligt är reaktionen tudelad. Många ”tummen upp” och ” <3 ” får de i sina rätt så homogena somebubblor. Men de kritiska rösterna lyfter fram artiklar som påstår att det inte spelar någon roll det vi gör för miljön i våra privata hushåll. Det är en droppe i havet. Det spelar ingen roll om vi sorterar, låter bli att flyga eller äter vegetarisk kost, säger de.

Jag tänker tvärtom. Alla mina vardagliga handlingar påverkar. Inte bara som droppar i havet utan de förändrar mig som människa. Och om jag förändras så förändras kanske människor som jag möter.  Tillsammans gör vi en skillnad. Om vi fostrar barn till att respektera, älska och ta hand om skapelsen kommer de att bygga en kyrka, ett samhälle, en värld som respekterar, älskar och tar hand om skapelsen.

Jag hoppas att vi i församlingen inte låter de kritiska rösterna passivera oss utan att vi låter tacksamheten över skapelsegåvorna och Bibelns första bud att vara medskapare och medförvaltare genomsyra oss och våra liv.

Välkommen med i vår längtan efter ett skapelsevänligt församlingsbygge!

Mia Bäck