Aurelia

Auragatan 18 , 20100 Åbo
040 341 7762

Aurelia

Åbo svenska församlings hus Aurelia ligger vid Auragatan.

Auragatan är en av tre perspektivgator som C.L. Engel ritade i den stadsplan som gjordes upp år 1828. Gatan går från Puolalabacken ner till salutorget, över Aura å och fortsätter sedan som Kaskisgatan upp för Kaskisbacken.

Gatan kantas av många gamla värdebyggnader från 1800-talet och tidigt 1900-tal: stadshuset, Åbo Svenska Teater, konstmuseet och flera nationalromantiska art nouveau-hus. Gatan hör också till de centrala affärsgatorna i Åbo.

Det nya församlingshemmet fick namnet Aurelia. Namnet valdes bland de 50 förslag som församlingsmedlemmarna hade kommit med.

Namnet föder många tankar. Det hänvisar till att byggnaden ligger på Auragatan. Det latinska ordet aurea betyder gyllene. En aura förknippas också med ljussken.

Aurelia-namnets senare del är en hänvisning till profeten Elia. Gamla testamentet berättar om honom, en profet som levde på 800-talet före Kristus. Även Jesus talade om Elia och jämförde honom med Johannes Döparen, som var "en lampa som brann och lyste".

 

Öppettider och bokning

Aurelia är öppet i samband med evenemang eller enligt överenskommelse. I vanliga fall är det låst. Man kan bli insläppt genom att ringa vaktmästaren på numret 040 341 7762. Man kan boka lokaliteterna genom att kontakta Åbo svenska församlings församlingssekreterare på numret 040 341 7458.

Församlingsgården som festplats

Församlingssalen ligger i gatunivå. I foajén möts nuet och fjärran tider: fossiler som förevigats i golvets marmor välkomnar alla besökare.

Församlingssalen är ljus och avskalad. Belysningen består av metallrör med dussintals små lampor i ändorna. De små kvadratiska fönstren på gatsidan släpper in dagsljuset.

I salen ordnas gudstjänster, men rummet kan användas på många sätt. Stolarna går att flytta på och vita dukar kan fällas ner på väggarna.

Lilla salen och stora salen finns i första våningen. Stora salen rymmer cirka 100 personer och i den mindre salen finns det bekvämt sittplats för cirka 40 personer. Det går också att förena salarna genom att flytta undan den mellanvägg som skiljer dem åt. Salarna lämpar sig ypperligt för familjefester eller minneshögtider. I den sammanslagna salen kan cirka 100 personer sitta och äta.

Konferensrummet ligger i tredje våningen och kan hyras för t.ex. möten.

Lokaliteterna är försedda med piano, ljudsystem (mikrofon för tal och högtalare), dataprojektor, vit duk och CD-spelare. Utrustningen är tillgänglig för den som hyr ett rum.

Aurelia har en skyddad innergård i två plan. En amfiteater har byggts i sluttningen på gården.

Församlingsgårdens kök gör det möjligt att ordna servering i samband med olika evenemang. Köket har kaffekoppar för cirka 150 personer och matservis för cirka 100 personer. Serveringskärl finns också. Köket har normal storköksutrustning och där finns en varmluftsugn, spis, kylskåp, frys samt en effektiv och snabb diskmaskin.

 

Parkeringsplatser

Besökare i Aurelia kan enklast parkera i den närbelägna parkeringshallen Louhi. Infarten till Louhi ligger vid Västerlånggatan 12 b (korsningen av Formansgatan och Västerlånggatan). Till Aurelia kommer man också behändigt med kollektivtrafik. Uppgifter om rutter och tidtabeller finns på Åbo stads kollektivtrafiksajt (länken leder till en annan webbplats).

Tillgänglighet

Personer med rörelsehinder och som använder hjälpmedel kan skilt komma överens om tillgänglig parkering med vaktmästaren.

  • Tillgängligt för personer med rörelsehinder.
  • Tillgängligt för blinda.
  • Induktionsslinga för personer med nedsatt hörsel.
  • Handikapptoalett finns.
Hörselslinga
Handikapptoalett
Toalett
Handikapp

Evenemang

ti 28.9 kl. 18.00

Auragatan 18, 20100 Åbo

Tyst meditation

Tyst meditation välkomnar alla till en tvåspråkig meditationsgemenskap. Den tysta meditationen ingår i en tradition som kallas objektlös meditation och ett meditationspass räcker ca en timme.
on 29.9 kl. 13.00

Auragatan 18, 20100 Åbo

Café Orchidé

"Pangisfest". Café Orchidé är öppet hus för daglediga och seniorer.
to 30.9 kl. 9.30 -11.30

Auragatan 18, 20100 Åbo

Familjecafé

Ibland är det skönt att träffa andra vuxna då man är hemma med barnen. Kom på familjecafé, där kan du dricka kaffe, barnen får leka och du kan diskutera med andra vuxna.
må 4.10 kl. 18.00 -20.00

Auragatan 18, 20100 Åbo

Unga vuxna

Åbo är fullt av studerande och unga vuxna. Många har en längtan efter församlingsgemenskap med andra i samma livssituation. Välkommen med!
ti 5.10 kl. 14.30 -18.00

Auragatan 18, 20100 Åbo

Ungdomshålan

Du som är 13 år och äldre kan komma till Ungdomshålan på tisdagar för att spela, leka, mysa, läsa läxor, dela kyrie och gloria, fira andakt och äta tillsammans.
ti 5.10 kl. 18.00

Auragatan 18, 20100 Åbo

Tyst meditation

Tyst meditation välkomnar alla till en tvåspråkig meditationsgemenskap. Den tysta meditationen ingår i en tradition som kallas objektlös meditation och ett meditationspass räcker ca en timme.
on 6.10 kl. 13.00

Auragatan 18, 20100 Åbo

Café Orchidé

Program med Maria Björkgren-Vikström. Café Orchidé är öppet hus för daglediga och seniorer.
on 6.10 kl. 18.00

Auragatan 18, 20100 Åbo

Bönegruppen

En öppen förbönsgrupp samlas i Aurelia för att be för angelägna böneämnen och församlingens arbete.